Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Archiwum 2024/2025

Archiwum 2023/2024

Archiwum 2022/2023

Archiwum 2021/2022

Archiwum 2020/2021

Archiwum 2019/2020

Archiwum 2018/2019

Archiwum 2017/2018

Archiwum 2016/2017

Archiwum 2015/2016

Archiwum 2014/2015

Archiwum 2013/2014

Archiwum 2012/2013

Archiwum 2011/2012

Archiwum 2010/2011

Archiwum 2009/2010

Archiwum 2008/2009

Archiwum 2007/2008

Archiwum 2006/2007

Cukierkowo-mikołajkowy dzień

Cukierkowo-mikołajkowy dzień

Dnia 4 grudnia 2013 roku uczniowie klasy IIIa i IIIb wyruszyli na wyprawę do cukierni Ciuciu Caffe w Ełku, by poznać tajniki przygotowywania kolorowych lizaków i cukierków.

W środku czekały na nich półki pełne słodyczy: truskawkowych, borówkowych, malinowych, a wszystkie pachnące i kolorowe, każdy chciał dotknąć i dokładnie przyjrzeć się lizakom. W tym czasie pracownicy przygotowywali się do prezentacji. Gdy cukier był już dokładnie rozgrzany warsztaty ruszyły pełną parą.

Najpierw dodano aromat o smaku gumy balonowej, następnie dodano barwnik czerwony i dokładnie zmieszano wszystkie składniki, a po chwili można było kręcić lizaki. Spod rąk cukierników wychodziły przepiękne kolorowe lizaki o różnych kształtach: serca, choinki, patyczki, ślimaczki i inne cukierkowe zakrętasy.

Po udanej prezentacji każdy otrzymał upominek w postaci kolorowego, cieplutkiego lizaka i woreczka cukierków. Teraz każdy wie jaki proces musi przejść smakowity lizak by trafić do naszych uśmiechniętych buzi. Dzieci pięknie podziękowały cukiernikom i ruszyły w dalszą wędrówkę do Muzeum Historycznego na warsztaty dotyczące dawnych zwyczajów i obrzędów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia na Mazurach. Dowiedzieli się co to jest jutrznia na gody i do czego służyło nowolatko, jakie potrawy jadał Mazur na kolację wigilijną oraz kto rozdawał mazurskim dzieciom prezenty.

Zwyczajem o charakterze magicznym było pieczenie specjalnego ciasta obrzędowego zwanego nowolatkiem (od słów "nowe lato"). Ciasto wyrabiano z mąki i wina poświęconego w dzień św. Jana, a następnie z niego lepiono postacie Trzech Króli, zwierzęta gospodarskie, ptactwo domowe, itp. Tak ulepione "nowe lato" suszono w piecu, a następnego dnia wieszano figurki w szafie, gdzie pozostawały do następnego roku. Pozostałe figurki w Nowy Rok dawano po trochu zwierzętom, a pokruszone drobinki kładziono w szpary w korze drzew owocowych, mówiąc przy tym: "Ja ci daję nowe lato, a ty daj mi łowoc za to".

W trakcie warsztatów muzealnych uczniowie własnoręcznie wykonali ozdobę choinkową.

Następnie udaliśmy się do Tęczowej Sali Zabaw, gdzie spędziliśmy czas wolny w suchym basenie z kulkami, grając w różnorodne gry oraz skacząc na trampolinie.

To był ciekawy i pełen wrażeń dzień - można powiedzieć "dzień cukierkowo-mikołajkowy".

Danuta Kuczyńska

Data dodania: 2013-12-04 16:55:45
Data edycji: 2025-04-03 11:56:41
Ilość wyświetleń: 15

Kalendarz

Polecamy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej