ul. Augustowska 8
16-320 Bargłów Kościelny
„Tam ma ojczyzna, gdzie ścieżka zielona
Jak dywan się ściele wśród szumiących kłosów
Pachnących świeżym staropolskim chlebem,
Którego smaku zapomnieć nie sposób -
Tam ma ojczyzna."
Po raz pierwszy w naszej szkole zorganizowaliśmy Dzień Chleba. Organizatorem imprezy było Szkolne Koło Caritas z udziałem nauczycieli religii oraz aktywnym uczestnictwem uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum. Do współpracy włączyliśmy też rodziny uczniów.
Celem imprezy było zachowanie i przekaz polskiej tradycji związanej z pieczeniem chleba, a także wzmocnienie poczucia tożsamości regionalnej, albowiem okazało się, iż wiele osób w naszym regionie nadal wypieka to pieczywo.
Mogliśmy spróbować chleba upieczonego przez lokalnych mieszkańców - rodziców i dziadków naszych uczniów. Było w czym wybierać: chleb pszenny, chleb żytni, chleb z ziarnami słonecznika, ziarnami dyni, chleb z żurawiną, z siemieniem lnianym i na tataraku - wszystkie pieczone na zakwasie. Chętni mogli ubogacić smak chleba miodem oraz różnymi rodzajami dżemów z tegorocznych zbiorów. Impreza cieszyła się zainteresowaniem uczniów, którzy przygotowali dekorację i prezentację na temat historii, kultury ludowej i tradycji związanej z pieczeniem chleba (kl. IIIb SP), zgromadzili przetwory owocowe (uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum, wolontariusze SKC), a nawet samodzielnie wykonali i upiekli chleb (kl. IIIa SP).
Chleb jest najpowszechniejszym pożywieniem człowieka. Już od czasów starożytnych darzony był on szacunkiem i niemal religijną czcią. Zajmuje on również istotne miejsce w polskiej tradycji, co znajduje odzwierciedlenie w wielu obrzędach i obyczajach.
W kulturze ludowej chleb był nie tylko symbolem pożywienia, ale także dostatku i pomyślności. Pieczono go z grubo mielonej mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej, owsianej, a nawet kukurydzianej. Do mąki dodawano tzw. "przymieszki", aby powiększyć objętość pieczywa. Były to: ugotowane i przetarte ziemniaki, mąka z grochu, fasoli, soczewicy. Obecnie dodaje się też pestki dyni, słonecznika, rozmaite ziarna, mak a nawet suszone owoce.
Chleb to "owoc ziemi i pracy rąk ludzkich", kojarzy się z ciężką pracą człowieka obejmującą rozmaite prace polowe i gospodarskie, musi przebyć długą drogę od ziarna do gotowego bochenka.
Choć metody wypieku chleba się zmieniają, nadal towarzyszy on nam w wielu tradycjach i obrzędach: dzielenie się chlebem, święcenie chleba, witanie chlebem. Trudno też wyobrazić sobie posiłki bez chleba.
Składamy serdeczne podziękowania wszystkim osobom, które włączyły się w organizację imprezy.
Chleb przynieśli:
Czajka Zuzanna, Purwin Aleksandra, Grochowska Weronika, Kuklińska Maja, Kuklińska Emilia, Skowroński Mateusz, Pachucka Magda, Skowrońska Natalia, Bućko Martyna, Cieciuch Piotr, Kosiorek Julian, Kuklińska Natalia, Kolenda Jan, Bućko Magda, Oleksiuk Aleksandra, Wilczewski Kacper, Dymek Marlena, Hermanowski-Baranowski Mateusz, Kurzyna Paulina
Dżem:
Kuklińska Maja, Kuklińska Emilia, Oleksy Wiktoria, Ejzel Michał, Pachucka Magda, Pawlukowska Dominika, Mordaszewska Natalia, Łukowska Natalia, Haraburda Natalia, Kolenda Jan, Borawski Michał, Szpakowski Patryk, Kosiorek Julian, Stasiukiewicz Maja, Długołęcka Patrycja, Wilczewski Kacper, Maksimowski Gracjan,
Miód:
Danowska Julia, Grochowska Weronika, Borawski Michał, Kowalski Arkadiusz
Nutella:
Krzywiński Dominik
Masło:
Weronika Grochowska
Iwona Purwin
ul. Augustowska 8
16-320 Bargłów Kościelny