Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Archiwum 2024/2025

Archiwum 2023/2024

Archiwum 2022/2023

Archiwum 2021/2022

Archiwum 2020/2021

Archiwum 2019/2020

Archiwum 2018/2019

Archiwum 2017/2018

Archiwum 2016/2017

Archiwum 2015/2016

Archiwum 2014/2015

Archiwum 2013/2014

Archiwum 2012/2013

Archiwum 2011/2012

Archiwum 2010/2011

Archiwum 2009/2010

Archiwum 2008/2009

Archiwum 2007/2008

Archiwum 2006/2007

Dzień Chleba

Dzień Chleba

„Tam ma ojczyzna, gdzie ścieżka zielona
Jak dywan się ściele wśród szumiących kłosów
Pachnących świeżym staropolskim chlebem,
Którego smaku zapomnieć nie sposób -
Tam ma ojczyzna."

Po raz pierwszy w naszej szkole zorganizowaliśmy Dzień Chleba. Organizatorem imprezy było Szkolne Koło Caritas z udziałem nauczycieli religii oraz aktywnym uczestnictwem uczniów Szkoły Podstawowej i Gimnazjum. Do współpracy włączyliśmy też rodziny uczniów.

Celem imprezy było zachowanie i przekaz polskiej tradycji związanej z pieczeniem chleba, a także wzmocnienie poczucia tożsamości regionalnej, albowiem okazało się, iż wiele osób w naszym regionie nadal wypieka to pieczywo.

Mogliśmy spróbować chleba upieczonego przez lokalnych mieszkańców - rodziców i dziadków naszych uczniów. Było w czym wybierać: chleb pszenny, chleb żytni, chleb z ziarnami słonecznika, ziarnami dyni, chleb z żurawiną, z siemieniem lnianym i na tataraku - wszystkie pieczone na zakwasie. Chętni mogli ubogacić smak chleba miodem oraz różnymi rodzajami dżemów z tegorocznych zbiorów. Impreza cieszyła się zainteresowaniem uczniów, którzy przygotowali dekorację i prezentację na temat historii, kultury ludowej i tradycji związanej z pieczeniem chleba (kl. IIIb SP), zgromadzili przetwory owocowe (uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum, wolontariusze SKC), a nawet samodzielnie wykonali i upiekli chleb (kl. IIIa SP).

Chleb jest najpowszechniejszym pożywieniem człowieka. Już od czasów starożytnych darzony był on szacunkiem i niemal religijną czcią. Zajmuje on również istotne miejsce w polskiej tradycji, co znajduje odzwierciedlenie w wielu obrzędach i obyczajach.

W kulturze ludowej chleb był nie tylko symbolem pożywienia, ale także dostatku i pomyślności. Pieczono go z grubo mielonej mąki pszennej, żytniej, jęczmiennej, owsianej, a nawet kukurydzianej. Do mąki dodawano tzw. "przymieszki", aby powiększyć objętość pieczywa. Były to: ugotowane i przetarte ziemniaki, mąka z grochu, fasoli, soczewicy. Obecnie dodaje się też pestki dyni, słonecznika, rozmaite ziarna, mak a nawet suszone owoce.

Chleb to "owoc ziemi i pracy rąk ludzkich", kojarzy się z ciężką pracą człowieka obejmującą rozmaite prace polowe i gospodarskie, musi przebyć długą drogę od ziarna do gotowego bochenka.

Choć metody wypieku chleba się zmieniają, nadal towarzyszy on nam w wielu tradycjach i obrzędach: dzielenie się chlebem, święcenie chleba, witanie chlebem. Trudno też wyobrazić sobie posiłki bez chleba.

Składamy serdeczne podziękowania wszystkim osobom, które włączyły się w organizację imprezy.

Chleb przynieśli:

Czajka Zuzanna, Purwin Aleksandra, Grochowska Weronika, Kuklińska Maja, Kuklińska Emilia, Skowroński Mateusz, Pachucka Magda, Skowrońska Natalia, Bućko Martyna, Cieciuch Piotr, Kosiorek Julian, Kuklińska Natalia, Kolenda Jan, Bućko Magda, Oleksiuk Aleksandra, Wilczewski Kacper, Dymek Marlena, Hermanowski-Baranowski Mateusz, Kurzyna Paulina

Dżem:

Kuklińska Maja, Kuklińska Emilia, Oleksy Wiktoria, Ejzel Michał, Pachucka Magda, Pawlukowska Dominika, Mordaszewska Natalia, Łukowska Natalia, Haraburda Natalia, Kolenda Jan, Borawski Michał, Szpakowski Patryk, Kosiorek Julian, Stasiukiewicz Maja, Długołęcka Patrycja, Wilczewski Kacper, Maksimowski Gracjan,

Miód:

Danowska Julia, Grochowska Weronika, Borawski Michał, Kowalski Arkadiusz

Nutella:

Krzywiński Dominik

Masło:

Weronika Grochowska

Iwona Purwin

Data dodania: 2016-09-26 19:58:54
Data edycji: 2025-04-04 19:59:11
Ilość wyświetleń: 13

Kalendarz

Polecamy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej