ul. Augustowska 8
16-320 Bargłów Kościelny
Pokrój kapustę na kawałeczki
i pokrojoną włóż do miseczki.
Umyj ogórek, obierz dokładnie,
po czym w kosteczkę pokrój go zgrabnie.
Marchewkę umyj, obierz ze skórki,
zetrzyj na tarce na cienkie wiórki.
Rozłup orzechy, wyrzuć łupiny,
a środek pokrusz w małe drobiny.
Umytą natkę pokrój drobniutko,
w jedną surówkę połącz wszyściutko
i całość razem mieszaj chwileczkę,
dodając miodu jedną łyżeczkę.
Potem surówkę odstaw na boczek.
Gdy puści pełen witamin soczek,
wygodnie sobie przy stole siadaj
i „Samo zdrowie" łyżką zajadaj.
Ten wiersz Małgorzaty Strzałkowskiej oraz uczestnictwo w akcji „Warzywa i owoce w szkole" stały się inspiracją do popisów kulinarnych uczniów klasy IIa, IIb i IIc.
Mając na uwadze wartości zdrowotne warzyw i owoców uczniowie wykonali pyszne sałatki i surówki. Na zajęciach nie tylko rozpoznawali i nazywali owoce i warzywa, ale też wskazywali na ich wartości odżywcze. Dzięki samodzielnej pracy nauczyli się sposobów obróbki warzyw i owoców oraz poznali kilka prostych przepisów. Zajęcia wzbogacone były krótką lekcją carvingu - tworzenia dekoracji z warzyw i owoców.
Na koniec wspólna degustacja i deklaracja zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych w domu, bo taki posiłek to samo zdrowie.
Iwona Purwin
ul. Augustowska 8
16-320 Bargłów Kościelny